Αρχική θηλιά, αρχικός κόμπος – (slip knot)

4
1655
how-to-crochet-slip-knot

Το πλέξιμο ενός πλεκτού με το βελονάκι ξεκινάει πάντα κάνοντας μια θηλιά. Η 1η θηλιά, η αρχική θηλιά, συνοδεύεται από έναν κόμπο, αρχικός κόμπος, ο οποίος δημιουργείται πολύ εύκολα και με πολλούς τρόπους, είτε με το χέρι είτε με το βελονάκι, και έναν από αυτούς θα εξηγήσουμε πιο κάτω:

Υλικά:

Αρχικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα ακρυλικό νήμα και ένα βελονάκι μεγέθους 3.50 mm. Υπενθυμίζουμε πως για την αρχή καλό είναι να επιλέξουμε ένα βελονάκι σε μέγεθος από μεσαίο και πάνω (π.χ. 3.50 mm και άνω) και νήμα λίγο χοντρό κατάλληλο για το βελονάκι μας, έτσι ώστε κατά το πλέξιμο να μπορούμε εύκολα να βλέπουμε τόσο τη διάταξη όσο και τον αριθμό των πόντων που πλέκουμε!

crochet-basic-stitches-slip-knot

Βήμα 1ο

Παίρνουμε το κουβάρι του νήματος μας και βρίσκουμε και ξετυλίγουμε την αρχή του. Πιάνουμε την αρχή του νήματος και με δεξιόστροφη κίνηση, δηλαδή σύμφωνα με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού, την τοποθετούμε πάνω από το νήμα δημιουργώντας έτσι ένα βρόγχο, μια θηλιά (loop) ή αλλιώς έναν κύκλο, όπως ακριβώς φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα:

crochet-basic-stitches-slip-knot

Βήμα 2ο

Στη συνέχεια τοποθετούμε το βελονάκι μας μέσα στη θηλιά που δημιουργήθηκε:

crochet-basic-stitches-slip-knot

Βήμα 3ο

Ακολούθως με το βελονάκι πιάνουμε-τσιμπάμε την άκρη του νήματος και την τραβάμε μέσα στη θηλιά, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μία δεύτερη μεγάλη θηλιά:

crochet-basic-stitches-slip-knot

Βήμα 4ο

Κρατώντας με τα δάχτυλα του αριστερού μας χεριού την άκρη-τέλειωμα-ουρά του νήματος και το νήμα προς το κουβάρι, συνεχίζουμε να τραβάμε με το βελονάκι ή και με τα δάχτυλα του δεξιού μας χεριού, τη θηλιά προς τα έξω, έτσι ώστε ο σχηματιζόμενος κόμπος να σφίξει:

crochet-basic-stitches-slip-knot

Βήμα 5ο

Με αυτό τον τρόπο έχουμε φτιάξει την 1η (αρχική) θηλιά (loop) και τον αρχικό μας κόμπο!

crochet-basic-stitches-slip-knot

Βήμα 6ο

crochet-basic-stitches-slip-knotΣυμβουλή: Η αρχική θηλιά θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτή, ώστε να γλιστρά, χωρίς όμως να φεύγει από το βελονάκι. Άρα σφίγγουμε τόσο όσο τη θηλιά, ώστε το βελονάκι να μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από αυτή για να πλέξουμε τους επόμενους μας πόντους.

Βήμα 7ο

crochet-basic-stitches-slip-knotΑυτό ήταν!

crochet-basic-stitches-slip-knot

Είμαστε έτοιμοι τώρα να συνεχίσουμε το πλέξιμο μας με τις βασικές πλέξεις:

  1. γ.σ.α. = γαϊτανάκι στον αέρα ή αλυσίδα – chain (ch)
  2. β.γ. = βουβό γαϊτανάκι – slip stitch (ss)
  3. άρ.γ. = άριχτο γαϊτανάκι – single crochet (sc)
  4. μ.ποδ. (μ.π.) = μισό ποδαράκι – half double crochet (hdc)
  5. ποδ. = ποδαράκι – double crochet (dc)
  6. δ.ποδ. (δ.π.) = διπλό ποδαράκι – treble crochet (tr)
Επόμενο άρθροΑλυσίδα ή Γαϊτανάκι στον αέρα (γ.σ.α.) – (chain stitch)
LabRiannasCrochet
Ονομάζομαι Λαμπριάννα Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Νανά. Πριν ένα χρόνο εντελώς τυχαία ανακάλυψα τον υπέροχο κόσμο των Amigurumi. Τον λάτρεψα και έτσι έφτασα σήμερα να πλέκω amigurumi κουκλάκια, να πλέκω χαριτωμένες κουκλίτσες κι όχι μόνο! Στη συνέχεια, με πολλή υπομονή, αγάπη και μεράκι έφτιαξα το portal "LabRiannas Crochet", συνδυάζοντας το σχεδιασμό που επίσης λατρεύω, με το πλέξιμο!!! Καλώς ήρθατε λοιπόν, στο LabRiannas Crochet, στο διαδικτυακό μου εργαστήρι εκμάθησης πλεξίματος με το βελονάκι!

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ