Το μισό ποδαράκι (μ.ποδ.) είναι η δεύτερη βασική πλέξη και είναι μια εύκολη πλέξη που την συναντάμε συχνά.
Προϋπόθεση για την πλέξη αυτή είναι η ύπαρξη τουλάχιστον μιας σειράς αλυσίδων.
Συντομογραφία – Abbreviation:
μ.ποδ. (ή μ.π.) σύμφωνα με την Ελληνική ορολογία
hdc (half double crochet) σύμφωνα με την Αμερικάνικη ορολογία
htr (half treble) σύμφωνα με τη Βρετανική ορολογία
Σύμβολο πλεξίματος – Crochet Symbol:
Στα γραφικά διαγράμματα συμβολίζεται ως εξής:
Διάγραμμα πλεξίματος – Chart
Το διάγραμμα πλεξίματος (chart) το ερμηνεύουμε ξεκινώντας με τη θεμελιώδη σειρά (foundation chain) διαβάζοντας την από τα αριστερά προς τα δεξιά και συνεχίζουμε με την 1η σειρά διαβάζοντας την από τα δεξιά προς τα αριστερά, και ούτω καθεξής.
Τεχνική – Οδηγίες πλεξίματος
Βήμα 1ο
Για να πλέξουμε λοιπόν, ένα μισό ποδαράκι (μ.ποδ. – hdc) κάνουμε την Αρχική θηλιά, με όποιον τρόπο μας βολεύει, και πλέκουμε π.χ. 10 γαϊτανάκια στον αέρα ή αλλιώς 10 αλυσίδες (10 γ.σ.α. ή 10 αλ. – 10 ch):
Βήμα 2ο
Στη συνέχεια πλέκουμε δύο γαϊτανάκια στον αέρα (ουσιαστικά πλέκουμε την αλυσίδα γυρίσματος για το μισό ποδαράκι – turning chain):
Βήμα 3ο
Παίρνουμε νήμα, αλλιώς κάνουμε ένα ζετέ, δηλαδή περνάμε το βελονάκι κάτω από το νήμα και τυλίγουμε το βελονάκι με φορά από κάτω προς τα πάνω (δηλαδή με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού) γύρω από το νήμα, και πατάμε = βάζουμε το βελονάκι, από εμπρός προς τα πίσω, στο κέντρο της τρίτης αλυσίδας από το βελονάκι (η θηλιά στο βελονάκι δεν μετριέται), εκεί που είναι η καρφίτσα:
Βήμα 4ο
Ακολούθως παίρνουμε νήμα, αλλιώς κάνουμε ένα ζετέ, και τραβάμε το νήμα μέσα από την πρώτη θηλιά:
Βήμα 5ο
Στο σημείο αυτό έχοντας τρεις θηλιές στο βελονάκι, παίρνουμε και πάλι νήμα, όπως προηγουμένως, και το τραβάμε μέσα κι από τις τρεις θηλιές:
Συγχαρητήρια! Μόλις πλέξαμε το πρώτο (1ο) μας μισό ποδαράκι!
Όπως και στο άριχτο γαϊτανάκι έτσι και στο μισό ποδαράκι, η όψη που έχει ο πόντος που σχηματίζεται, είναι το γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου V σε πλάγια θέση, και έχει μπροστινό και πίσω τμήμα:
Βήμα 6ο
Επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία κάνουμε και το 2ο μισό ποδαράκι, δηλαδή,
παίρνουμε – τυλίγουμε νήμα και εισάγουμε – βάζουμε το βελονάκι μας στο κέντρο του επόμενου πόντου (αλυσίδα ή γ.σ.α.) της θεμελιώδους σειράς (foundation chain)
παίρνουμε – τυλίγουμε νήμα και το περνάμε – τραβάμε μέσα από την πρώτη θηλιά που υπάρχει στο βελονάκι,
ξανά παίρνουμε νήμα και το τραβάμε μέσα κι από τις τρεις θηλιές που βρίσκονται στο βελονάκι.
Συνεχίζουμε λοιπόν, να πλέκουμε μισά ποδαράκια μέσα σε κάθε πόντο μέχρι το τέλος της σειράς.
Όταν φτάσουμε στο τέλος της 1ης σειράς και μετρήσουμε τους πόντους, μετράμε τα V στο πάνω μέρος της πλέξης μας, θα δούμε ότι έχουμε πλέξει 10 μισά ποδαράκια, όσα και τα γαϊτανάκια στον αέρα της θεμελιώδους σειράς (foundation chain).
Για να φτιάξουμε άλλη μια σειρά από μισά ποδαράκια, πλέκουμε δύο γαϊτανάκια στον αέρα (αλυσίδα γυρίσματος – turning chain):
και έπειτα γυρίζουμε το πλεκτό μας, όπως δείχνει η πιο κάτω εικόνα:
Δηλαδή,
Τα δύο γαϊτανάκια στον αέρα (αλυσίδα γυρίσματος – turning chain) δεν μετρούν σαν πόντος. Ακολούθως παίρνουμε νήμα και βάζουμε (= εισάγουμε) το βελονάκι μας κάτω και από τα δύο τμήματα του τελευταίου πόντου της προηγούμενης (1ης) σειράς (δηλαδή στην πρώτη θηλιά-πόντο), βλέπε καρφίτσα στην πιο πάνω εικόνα.
Και με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω, δημιουργούμε το πρώτο (1ο) μισό ποδαράκι της νέας (2ης) σειράς, στη συνέχεια το δεύτερο μισό ποδαράκι:
Συνεχίζουμε και πλέκουμε ένα μισό ποδαράκι σε κάθε πόντο της προηγούμενης σειράς (1ης) μέχρι να φτάσουμε στον τελευταίο πόντο, βλέπε καρφίτσα στην πιο πάνω εικόνα.
Συνεχίζουμε να πλέκουμε κι άλλες σειρές από μισά ποδαράκια:
Είμαστε έτοιμοι τώρα να μάθουμε και τις υπόλοιπες βασικές πλέξεις:
- γ.σ.α. = γαϊτανάκι στον αέρα ή αλυσίδα – chain (ch)
- β.γ. = βουβό γαϊτανάκι – slip stitch (ss)
- άρ.γ. = άριχτο γαϊτανάκι – single crochet (sc)
- ποδ. = ποδαράκι – double crochet (dc)
- δ.ποδ. (δ.π.) = διπλό ποδαράκι – treble crochet (tr)