Πλέκουμε, πλέκουμε, πλέκουμε και φτάνουμε στο σημείο της αλλαγής του νήματος είτε γιατί το κουβάρι μας τελειώνει είτε γιατί χρειάζεται να αλλάξουμε χρώμα, και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε… Μην ανησυχείτε! Σας έχουμε τη λύση και είναι πολύ απλή και εύκολη!!!
Πάμε λοιπόν, να μάθουμε πώς προσθέτουμε-αλλάζουμε νήμα ίδιου ή άλλου χρώματος.
Η αλλαγή του νήματος μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο της πλέξης μας, είτε κάπου στη μέση, είτε στο τέλος, είτε στην αρχή της σειράς πλέξης.
Σημείωση: Το πλεκτό μας έχει δύο πλευρές, την καλή – εξωτερική πλευρά (μπροστινή όψη) και την πίσω – εσωτερική – ανάποδη πλευρά (πίσω όψη). Η αλλαγή νήματος θα πρέπει να γίνεται από την πίσω – εσωτερική πλευρά του πλεκτού μας (δηλαδή την ανάποδη πλευρά), όπου δεν θα φαίνονται τα τελειώματα των νημάτων.
Αλλαγή νήματος στο τέλος της σειράς
Βήμα 1ο
Λίγο πριν την αλλαγή του νήματος, πλέκουμε τον τελευταίο πόντο της σειράς με το παλιό νήμα μέχρις ότου μας μείνουν στο βελονάκι οι τελευταίες θηλιές πριν την ολοκλήρωση του πόντου, π.χ. δύο θηλιές αν πλέκουμε άριχτο γαϊτανάκι, τρεις θηλιές αν πλέκουμε μισό ποδαράκι ή δύο θηλιές αν πλέκουμε απλό ποδαράκι κλπ, και ολοκληρώνουμε τον πόντο με το νέο νήμα ίδιου ή διαφορετικού χρώματος:
Βήμα 2ο
Κόβουμε το παλιό νήμα, στο παράδειγμα μας χρώματος μπλε, και αφήνουμε ένα κομμάτι-ουρά ασφαλείας 15-20 εκατοστά (cm), το οποίο στη συνέχεια θα κρύψουμε στην ανάποδη πλευρά του πλεκτού μας. Στη συνέχεια με το βελονάκι μας «τσιμπάμε» το νέο νήμα, στο παράδειγμα μας χρώματος λαχανί προς κίτρινο, δηλαδή κάνουμε ένα ζετέ με το νέο μας νήμα:
Βήμα 3ο
Στη συνέχεια περνάμε το καινούργιο νήμα μέσα από τις δύο θηλιές που υπάρχουν στο βελονάκι ολοκληρώνοντας έτσι τον τελευταίο πόντο της σειράς:
Βήμα 4ο
Ακολούθως γυρίζουμε το πλεκτό μας ώστε το βελονάκι μας να βρίσκεται και πάλι στην αρχή της πλέξης, και συνεχίζουμε το πλέξιμο μας κανονικά, δηλαδή κάνουμε την αλυσίδα γυρίσματος, στο παράδειγμα μας με άριχτο γαϊτανάκι πλέκουμε 1.γ.σ.α., και συνεχίζουμε να πλέκουμε τη νέα σειρά όπως και πριν:
Αλλαγή νήματος στο εσωτερικό της σειράς
Την ίδια ακριβώς διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω ακολουθούμε και στην περίπτωση αλλαγής νήματος κάπου στο εσωτερικό της σειράς πλέξης:
και
Τα νήματα που περισσεύουν θα πρέπει να τα κρύψουμε στην ανάποδη πλευρά του πλεκτού μας ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο “Τελείωμα – Κλείσιμο πλεκτού (Fastening Off) και Κρύψιμο νήματος” ή ακολουθώντας μία άλλη διαδικασία που παρουσιάζεται στις πιο κάτω εικόνες-φωτογραφίες:
και
και
Αλλαγή νήματος στην αρχή της σειράς
Βήμα 1ο
Πλησιάζοντας στο τέλος της σειράς πλέξης και ολοκληρώνοντας και τον τελευταίο πόντο της σειράς, τελειώνουμε με το παλιό νήμα και κλείνουμε όπως μάθαμε (fastening off):
Βήμα 2ο
Γυρίζουμε το πλεκτό μας ώστε το βελονάκι μας να βρίσκεται και πάλι στην αρχή της σειράς πλέξης. Ακολούθως τοποθετούμε το βελονάκι μας στην πρώτη θηλιά της νέας σειράς και με το νέο μας νήμα κάνουμε την Αρχική θηλιά, όπως μάθαμε ή με όποιον τρόπο μας βολεύει:
Βήμα 3ο
Στη συνέχεια με το βελονάκι μας τσιμπάμε την αρχική θηλιά του νέου νήματος και την περνάμε μέσα από την πρώτη (1η) θηλιά της νέας σειράς πλέξης:
Βήμα 4ο
Ακολούθως κάνουμε ένα ζετέ, δηλαδή παίρνουμε νήμα και το περνάμε μέσα από τη θηλιά που υπάρχει στο βελονάκι, βλέπε κόκκινο βέλος:
Βήμα 5ο
Με αυτό τον τρόπο έχουμε δημιουργήσει το πρώτο μας γαϊτανάκι στον αέρα (γ.σ.α.). και συνεχίζουμε το πλέξιμο μας με τη δημιουργία της αλυσίδας γυρίσματος του πόντου που αποφασίζουμε να πλέξουμε με το νέο μας χρώμα.
Εμείς στο παράδειγμα μας θα συνεχίσουμε με άριχτα γατανάκια γι’ αυτό πλέκουμε ακόμα ένα (1) γ.σ.α. που αντιστοιχεί στην αλυσίδα γυρίσματος για το άριχτο γαϊτανάκι:
Σημείωση: Την πιο πάνω διαδικασία που περιγράψαμε, ακολουθούμε και σε περιπτώσεις όπου καλούμαστε να ξεκινήσουμε από την αρχή το πλέξιμο μας σε κάποιο άλλο σημείο του πλεκτού μας.
Έστω για παράδειγμα ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε από τη μέση του πλεκτού μας να πλέκουμε με ροζ νήμα άριχτα γαϊτανάκια. Για το σκοπό αυτό τοποθετούμε το βελονάκι μας στη θηλιά που βρίσκεται στο μέσο του πλεκτού και στη συνέχεια με το βελονάκι τραβάμε την αρχική θηλιά του νέου νήματος (ροζ στο παράδειγμα μας):
και
και
και
Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και αυτού του άρθρου!!!
Καλή συνέχεια!
[…] Προσθήκη νέου νήματος – Αλλαγή νήματος […]