Πλέκοντας κυκλικά – Working in Rounds

0
3268

Τα περισσότερα σχέδια δεν πλέκονται σε σειρές αλλά κυκλικά. Πλέκοντας κυκλικά δεν χρειάζεται να γυρίζουμε το πλεκτό μας όπως κάνουμε πλέκοντας σε σειρές, αλλά πλέκουμε συνεχώς γύρω από έναν κύκλο.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δουλέψουμε κυκλικά, όμως εμείς θα παρουσιάσουμε τρεις (3) απ’ αυτούς όπου και υιοθετούμε στα σχέδια-patterns μας!

Ο 1ος τρόπος είναι να πλέξουμε ένα κυκλικό δαχτυλίδι από γαϊτανάκια στον αέρα τα οποία θα ενώσουμε σε κύκλο μ’ ένα βουβό γαϊτανάκι. Ο κύκλος αυτός θα μένει λίγο ανοικτός και μπορεί να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο του πλεκτού μας.

Ο 2 ος τρόπος που θα δούμε και στη συνέχεια αναλυτικά, σχηματίζει μικρότερο κύκλο, πιο κλειστό, δεν μένει τρύπα, γι’ αυτό και συνήθως χρησιμοποιείται στο πλέξιμο παιχνιδιών, τα οποία παιχνίδια απαιτούν και γέμισμα με κάποια υλικά που θα μάθουμε.

Ο 3 ος τρόπος είναι μία ενδιέμεση διαδικασία, στην οποία ο κύκλος ρυθμίζεται και μπορεί να κλείσει τελείως ώστε να εξαφανιστεί η τρύπα! Θα τη δούμε κι αυτή αναλυτικά πιο κάτω.

Πάμε λοιπόν, να δούμε τους 3 τρόπους με κάθε λεπτομέρεια!!!

Τρόπος 1ος

Πλέκουμε έναν αριθμό αλυσίδες-γαϊτανάκια στον αέρα, π.χ. το δικό μας σχέδιο λέει 6 γ.σ.α. (6 αλ.). Ο αριθμός των αλυσίδων (γ.σ.α.) καθορίζει το μέγεθος της τρύπας, του κυκλικού δακτυλιδιού.

Βάζουμε το βελονάκι μας στο 1ο γ.σ.α. (μετρώντας από το βελονάκι είναι το 6ο γ.σ.α. – η θηλιά στο βελονάκι δεν μετριέται), βλέπε καρφίτσα στο Βήμα 1ο, και πλέκουμε ένα βουβό γαϊτανάκι έτσι ώστε τα 6 γ.σ.α. να ενωθούν σε κύκλο, δημιουργώντας το λεγόμενο κυκλικό δακτυλίδι από αλυσίδες-γ.σ.α. (στα αγγλικά chain ring ή foundation ring).

και

Στη συνέχεια πάμε να πλέξουμε τον 1ο μας κύκλο-γύρο (στα αγγλικά Round, συντομογραφία: Rnd). Στην αρχή κάθε κύκλου-γύρου ξεκινάμε το πλέξιμο με την αλυσίδα γυρίσματος-turning chain. Στο παράδειγμα μας θα πλέξουμε άριχτα γαϊτανάκια γι’ αυτό πλέκουμε 1 γ.σ.α (= αλυσίδα γυρίσματος για το άριχτο γαϊτανάκι) και ακολούθως πλέκουμε το πρώτο 1ο άριχτο γαϊτανάκι βάζοντας το βελονάκι μας στο κέντρο του κυκλικού δακτυλιδιού-chain ring και συνεχίζοντας την πλέξη όπως μάθαμε.

Δηλαδή παίρνουμε νήμα, αλλιώς κάνουμε ένα ζετέ, και τραβάμε το νήμα μέσα από το κυκλικό δακτυλίδι. Έχοντας τώρα δύο θηλιές στο βελονάκι, παίρνουμε και πάλι νήμα, όπως προηγουμένως, και το τραβάμε μέσα κι από τις δύο θηλιές που υπάρχουν στο βελονάκι, ώστε να σχηματιστεί το 1ο μας άριχτο γαϊτανάκι.

Συνεχίζουμε πλέκοντας με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα άριχτα γαϊτανάκια της κυκλικής σειράς, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο-pattern που ακολουθούμε.

Εδώ στο παράδειγμα μας πλέκουμε συνολικά 10 άρ.γ. και αφού ολοκληρωθούν και τα 10 άρ.γ. κλείνουμε-ολοκληρώνουμε τον 1ο κύκλο με ένα βουβό γαϊτανάκι, βάζοντας το βελονάκι μας στο 1ο άριχτο γαϊτανάκι του 1ου κύκλου ή στην αρχή της αλυσίδας γυρίσματος σε περιπτώσεις που η αλυσίδα γυρίσματος μετράει ως πόντος, όπως στο απλό ποδαράκι και στο διπλό ποδαράκι.

Συνεχίζουμε με τον επόμενο κύκλο, τον 2ο κύκλο-γύρο, πλέκοντας πάντα στην αρχή την αλυσίδα γυρίσματος, ακολούθως βάζουμε το βελονάκι μας κάτω και από τα δύο τμήματα του 1ου πόντου του προηγούμενου γύρου, του 1ου κύκλου, ακολουθώντας πάντα το σχέδιο-pattern μας.

Εδώ στο παράδειγμα μας, θέλουμε να μεγαλώσει το πλεκτό μας, γι’ αυτό πλέκουμε στο 2ο κύκλο 20 άρ.γ. αντί 10 άρ.γ., δηλαδή κάνουμε 6 αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στο κάθε άριχτο γαϊτανάκι του 1ου κύκλου θα πλέκουμε 2 άριχτα γαϊτανάκια.

Και συνεχίζουμε με τον 3ο κύκλο ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του σχεδίου-pattern μας!

Σημείωση: Άρα ξεκινάμε το πλέξιμο του κύκλου πάντα με τη δημιουργία της αλυσίδας γυρίσματος και ολοκληρώνουμε τον κύκλο πάντα μ’ ένα βουβό γαϊτανάκι, εκτός αν αναγράφεται κάτι άλλο στο σχέδιο-pattern μας!

Τρόπος 2ος

Πλέκουμε 2 αλυσίδες (2 γ.σ.α.).

Πατάμε = βάζουμε το βελονάκι μας, από εμπρός προς τα πίσω, στο κέντρο της δεύτερης αλυσίδας από το βελονάκι (η θηλιά στο βελονάκι δεν μετριέται), εκεί που είναι η καρφίτσα και πλέκουμε ένα άριχτο γαϊτανάκι, όπως έχουμε μάθει.

Δηλαδή παίρνουμε νήμα, αλλιώς κάνουμε ένα ζετέ, και τραβάμε το νήμα μέσα από τη θηλιά. Έχοντας δύο θηλιές στο βελονάκι, παίρνουμε και πάλι νήμα, όπως προηγουμένως, και το τραβάμε μέσα κι από τις δύο θηλιές, ώστε να σχηματιστεί το 1ο μας άριχτο γαϊτανάκι:

και

Στη συνέχεια βάζουμε το βελονάκι μας και πάλι στο κέντρο της δεύτερης αλυσίδας από το βελονάκι, δηλαδή στην ίδια θηλιά, και με τον ίδιο τρόπο πλέκουμε και το 2ο άριχτο γαϊτανάκι.

Συνεχίζουμε να πλέκουμε τόσα άριχτα γαϊτανάκια όσα λέει το σχέδιο-pattern μας, π.χ. εδώ στο παράδειγμα μας πλέκουμε συνολικά 6 άρ.γ. και αφού ολοκληρωθούν και τα 6 άρ.γ. κλείνουμε τον κύκλο με ένα βουβό γαϊτανάκι, βάζοντας το βελονάκι μας στο 1ο άριχτο γαϊτανάκι του 1ου κύκλου ή στην αρχή της αλυσίδας γυρίσματος σε περιπτώσεις που η αλυσίδα γυρίσματος μετράει ως πόντος, όπως στο απλό ποδαράκι και στο διπλό ποδαράκι.

και

Συνεχίζουμε με το 2ο κύκλο-γύρο ξεκινώντας με το πλέξιμο της αλυσίδας γυρίσματος. Στο παράδειγμα μας πλέκουμε 1 γ.σ.α. (= αλυσίδα γυρίσματος για το άριχτο γαϊτανάκι) και ακολούθως πλέκουμε πάνω στο 1ο άρ.γ. του 1ου κύκλου, το 1ο άρ.γ. του 2ου κύκλου!

Μάλιστα για να μεγαλώσει το πλεκτό μας, πλέκουμε στο 2ο κύκλο 12 άρ.γ. αντί 6 άρ.γ., δηλαδή θα κάνουμε 6 αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στο κάθε άριχτο γαϊτανάκι του 1ου κύκλου θα πλέκουμε 2 άριχτα γαϊτανάκια.

Και συνεχίζουμε με τον 3ο κύκλο ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του σχεδίου-pattern μας!

Τρόπος 3ος

Ο 3 ος τρόπος, ο οποίος είναι και ο πιο διαδεδομένος για πολλούς, αν κι εγώ προσωπικά προτιμώ το 2ο τρόπο, δουλεύει-πλέκει τον 1ο κύκλο πόντων μέσα σ’ ένα ρυθμιζόμενο κυκλικό δακτυλίδι-μαγικό κύκλο (στα αγγλικά ονομάζεται magic ring), το οποίο ανοίγει και κλείνει όσο θέλουμε, όσο χρειάζεται.

Πάμε να δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε-πλέκουμε το μαγικό δακτυλίδι-κύκλο (magic ring) για το ξεκίνημα των κυκλικών μας πλεκτών:

Παίρνουμε το κουβάρι του νήματος μας και αφήνουμε λίγο νήμα ελεύθερο, μια ουρά, ένα τέλειωμα όπως λέμε, περίπου μήκους 5 με 6 εκατοστά (cm), στην παλάμη του αριστερού χεριού. Με τον αριστερό αντίχειρα και τον αριστερό δείκτη κρατάμε την ουρά-άκρη του νήματος για να μην μας φύγει.

Με το δεξί μας χέρι πιάνουμε το νήμα που έρχεται από το κουβάρι και το τυλίγουμε δεξιόστροφα, δηλαδή σύμφωνα με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού, μία φορά γύρω από τα τρία δάκτυλα του αριστερού μας χεριού (δείκτη, μέσο και παράμεσο), και το φέρνουμε-περνάμε χιαστί πάνω από την ουρά του νήματος, αφού πρώτα ξεκολλήσουμε τον αντίχειρα από το δείκτη, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας βρόγχος, μια θηλιά (loop) ή αλλιώς ένας κύκλος.

Ακολούθως με τον αντίχειρα και το δείκτη του αριστερού χεριού κρατάμε το χιαστί σημείο που μόλις δημιουργήθηκε, και τοποθετούμε το νήμα από το κουβάρι με το οποίο θα δουλέψουμε, ανάμεσα στον παράμεσο και το μικρό δάκτυλο, όπως ακριβώς φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα:

Στη συνέχεια τοποθετούμε το βελονάκι μας μέσα στον κύκλο, στο δακτυλίδι, και γαντζώνουμε με το βελονάκι το νήμα που έρχεται από το κουβάρι, και το περνάμε μέσα από τον κύκλο δημιουργώντας μια θηλιά στο βελονάκι.

Ακολούθως παίρνουμε νήμα από το κουβάρι και πλέκουμε ένα γ.σ.α.

Στη συνέχεια βγάζουμε όλα τα δάκτυλα μας από τον κύκλο (το μαγικό δακτυλίδι) και με τον αντίχειρα και δείκτη του αριστερού μας χεριού κρατάμε την ουρά του νήματος και τον κύκλο, και περνάμε το νήμα με το οποίο θα πλέξουμε, πάνω από το δείκτη του αριστερού μας χεριού και κάτω από το μεσαίο μας δάχτυλο:

Τοποθετούμε και πάλι το βελονάκι μας μέσα στον κύκλο ΚΑΙ κάτω από την άκρη-ουρά του νήματος.

Συμβουλή: Για να μην μας γυρίζει ο κύκλος τη στιγμή που τοποθετούμε το βελονάκι μέσα στον κύκλο ΚΑΙ κάτω από την άκρη-ουρά του νήματος, θα πρέπει να βάζουμε μέσα στον κύκλο τον παράμεσο του δεξιού μας χεριού, έτσι ώστε να κρατείται τεντωμένος ο κύκλος.

Παίρνουμε νήμα, δηλαδή κάνουμε ένα ζετέ, και το τραβάμε μέσα από τη θηλιά του μαγικού κύκλου, έτσι ώστε να έχουμε δύο θηλιές τώρα στο βελονάκι. Ακολούθως με τον αριστερό αντίχειρα και τον αριστερό μας δείκτη κρατάμε τον κύκλο στη βάση των δύο θηλιών που υπάρχουν στο βελονάκι.

Παίρνουμε και πάλι νήμα και το περνάμε μέσα κι από τις δύο θηλιές που υπάρχουν στο βελονάκι. Μόλις πλέξαμε το 1ο άριχτο γαϊτανάκι του μαγικού κύκλου (magic ring).

Συνεχίζουμε πλέκοντας το επόμενο άριχτο γαϊτανάκι, δηλαδή τοποθετούμε και πάλι το βελονάκι μας μέσα στον κύκλο ΚΑΙ κάτω από την άκρη-ουρά του νήματος.

Συμβουλή: Για να μην μας γυρίζει ο κύκλος τη στιγμή που τοποθετούμε το βελονάκι μέσα στον κύκλο ΚΑΙ κάτω από την άκρη-ουρά του νήματος, θα πρέπει να βάζουμε μέσα στον κύκλο τον παράμεσο του δεξιού μας χεριού, έτσι ώστε να κρατείται τεντωμένος ο κύκλος.

Παίρνουμε νήμα, δηλαδή κάνουμε ένα ζετέ, και το τραβάμε μέσα από τη θηλιά του μαγικού κύκλου, έτσι ώστε να έχουμε δύο θηλιές τώρα στο βελονάκι. Ακολούθως με τον αριστερό αντίχειρα και τον αριστερό μας δείκτη κρατάμε τον κύκλο στη βάση των δύο θηλιών που υπάρχουν στο βελονάκι.

Παίρνουμε και πάλι νήμα και το περνάμε μέσα κι από τις δύο θηλιές που υπάρχουν στο βελονάκι.

Ομοίως πλέκουμε και τα υπόλοιπα 4 άριχτα γαϊτανάκια μας!

Αφού πλέξουμε και τα 6 άριχτα γαϊτανάκια, πιάνουμε την άκρη του νήματος και τραβώντας την δυνατά, ο κύκλος μας μικραίνει όσο εμείς θέλουμε.

Αυτά περί μαγικού κύκλου και μαγικού δακτυλιδιού!

Καλή συνέχεια στο πλέξιμο!!!

Προηγούμενο άρθροΠλέκοντας σε σειρές – Working in Rows
Επόμενο άρθροΠερί Amigurumi ο λόγος
LabRiannasCrochet
Ονομάζομαι Λαμπριάννα Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Νανά. Πριν ένα χρόνο εντελώς τυχαία ανακάλυψα τον υπέροχο κόσμο των Amigurumi. Τον λάτρεψα και έτσι έφτασα σήμερα να πλέκω amigurumi κουκλάκια, να πλέκω χαριτωμένες κουκλίτσες κι όχι μόνο! Στη συνέχεια, με πολλή υπομονή, αγάπη και μεράκι έφτιαξα το portal "LabRiannas Crochet", συνδυάζοντας το σχεδιασμό που επίσης λατρεύω, με το πλέξιμο!!! Καλώς ήρθατε λοιπόν, στο LabRiannas Crochet, στο διαδικτυακό μου εργαστήρι εκμάθησης πλεξίματος με το βελονάκι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ