Αύξηση πόντων – Increasing stitches

0
1430
pleko velonaki-crochet-basic-stitches-Increasing

Τα πλέξιμο με το βελονάκι θα ήταν βαρετό αν μπορούσαμε να πλέξουμε μόνο ορθογώνια και τετράγωνα πλεκτά. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αυξήσεις και μειώσεις πόντων ώστε να μπορούμε να φαρδύνουμε ή να στενέψουμε το πλεκτό μας αντίστοιχα. Με άλλα λόγια προσθέτοντας ή αφαιρώντας πόντους στο πλεκτό μας μπορούμε να του αλλάξουμε το σχήμα και να το ομορφύνουμε ποικιλοτρόπως!!!

Θα μάθουμε στη συνέχεια να προσθέτουμε (increase) και να αφαιρούμε (decrease) πόντους (stitches) στο άριχτο γαϊτανάκι (single crochet) και στο απλό ποδαράκι (double crochet), αλλά με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προσθαφαιρούμε πόντους και στις υπόλοιπες βασικές πλέξεις.

Άλλωστε τα περισσότερα σχέδια – μοτίβο (patterns) μάς εξηγούν  με αναλυτικό τρόπο τις προσθαφαιρέσεις πόντων (Increasing and Decreasing Stitches).

Αύξηση πόντων (Increasing stitches – συντομογραφία: αύξ. και στα αγγλικά inc) είναι το πλέξιμο δύο (2) ή περισσοτέρων πόντων σ’ έναν πόντο!

Π.χ. αύξ. α.ποδ. ή αύξ. ποδ. σημαίνει πλέκουμε 2 ποδαράκια πάνω στο ποδαράκι της προηγούμενης σειράς. Στα γραφικά διαγράμματα πλεξίματος (chart) αυτη η αύξηση συμβολίζεται ως εξής:

Η αύξηση, όπως και η μείωση πόντων, χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δώσουμε σχήμα στο πλεκτό μας, και μπορεί να γίνει στην αρχή, στο τέλος ή στο εσωτερικό της σειράς που πλέκουμε, δηλαδή στο σημείο εκείνο που θέλουμε να αλλάξουμε το σχήμα του πλεκτού μας.

Αύξηση πόντων στην αρχή, στο εσωτερικό ή στο τέλος της σειράς με άριχτο γαϊτανάκι

Επειδή η αλυσίδα γυρίσματος (turning chain) στο άρ.γ. (δηλαδή το 1 γ.σ.α.), δεν μετρά ως πόντος, η αύξηση πόντων στο άρ.γ. γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε οποιοδήποτε σημείο της σειράς, δηλαδή είτε στην αρχή, είτε στο εσωτερικό, είτε στο τέλος της σειράς του πλεκτού, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ίδια και είναι η εξής:

Στο σημείο που μας υποδεικνύει το σχέδιο-μοτίβο (pattern), πλέκουμε 2 άριχτα γαϊτανάκια στο άριχτο γαϊτανάκι της προηγούμενης σειράς, βλέπε πιο κάτω σχήμα:

Αύξηση πόντων στην αρχή, στο εσωτερικό ή στο τέλος της σειράς με απλό ποδαράκι

Επειδή η αλυσίδα γυρίσματος (turning chain) στο απλό ποδαράκι (δηλαδή τα 3 γ.σ.α.), μετρά ως πόντος, η αύξηση πόντων στο α.π. είναι διαφορετική ανάλογα με το σημείο στο οποίο γίνεται (αρχή, εσωτερικό ή τέλος της σειράς πλέξης).

Αύξηση με απλό ποδαράκι στην αρχή της σειράς

Πλέκουμε τα 3 γ.σ.α. που αντιστοιχούν στην αλυσίδα γυρίσματος, τα οποία μετρούν ως πόντος, ως ο 1ος πόντος της σειράς, και στη συνέχεια πλέκουμε ένα απλό ποδαράκι μέσα στον πρώτο πόντο (1ο) της σειράς, βλέπε πιο κάτω σχήμα:

Αύξηση με απλό ποδαράκι στο εσωτερικό ή στο τέλος της σειράς

Πλέκουμε 2 απλά ποδαράκια πάνω στο απλό ποδαράκι της προηγούμενης σειράς, βλέπε πιο κάτω σχήμα:

Καλή συνέχεια στο πλέξιμο μας!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο9 λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο
Επόμενο άρθροΜείωση πόντων – Decreasing stitches
LabRiannasCrochet
Ονομάζομαι Λαμπριάννα Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Νανά. Πριν ένα χρόνο εντελώς τυχαία ανακάλυψα τον υπέροχο κόσμο των Amigurumi. Τον λάτρεψα και έτσι έφτασα σήμερα να πλέκω amigurumi κουκλάκια, να πλέκω χαριτωμένες κουκλίτσες κι όχι μόνο! Στη συνέχεια, με πολλή υπομονή, αγάπη και μεράκι έφτιαξα το portal "LabRiannas Crochet", συνδυάζοντας το σχεδιασμό που επίσης λατρεύω, με το πλέξιμο!!! Καλώς ήρθατε λοιπόν, στο LabRiannas Crochet, στο διαδικτυακό μου εργαστήρι εκμάθησης πλεξίματος με το βελονάκι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here